2018. március 20., kedd

Érdekesség: George Washington


Van egy zárt dalmatás facebook csoportom, én vagyok a három admin közül az egyik. Mivel zárt, ezért visszakövethetetlen azoknak, akik nem tagok, de a napokban elkezdtem érdekességként dalmatás történelmet megosztani, és úgy döntöttem, hogy a blogba is bemásolom ezeket, maradjon meg itt is, amíg létezik a blogger. Az ilyen bejegyzések címe elé mindig oda írom majd, hogy érdekesség, és a cimkék között is az #érdekesség hashtagre kereshet, aki kíváncsi. :)

Zárt facebook csoportunk: Dalmatások

Szívesen várunk mindenkit, de a belépéssel el kell fogadni, hogy kölyköt sem hirdetni sem keresni nem lehet a csoportban, van erre rengeteg más felület. :) 

George Washington


Sokan egyetértenek abban, hogy a Dalmata, mint fajta, nagyon régen kialakult már, noha a valódi eredetét nem ismerjük. Az első leghíresebb dalmata tulajdonosról, viszont tudjuk, hogy nem más, mint az Amerikai Egyesült Államok első elnöke: George Washington. Az elnök többféle vadászkutyát is tartott, ám 12 shillingért az Egyesült Királyságból importált magának egy dalmata szukát 1786-ban, Madame Moose-t. Pár hónappal később kant is választott mellé, tenyésztési céllal, szintén a britektől, mely eseményről így írt naplójában: "A new coach dog [arrived] for the benefit of Madame Moose; her amorous fits should therefore be attended to." (Nagyon nyers fordításban: "Egy új dalmata érkezett Madame Moose mellé, hogy párosodjanak.")

Nem találtam feljegyzést arról, hogy Washington kocsikísérő vagy vadászkutyának alkalmazta-e őket, azonban több régi vadászfestményen is dalmata jellegű kutyák szerepelnek. Pointernek is gondolhatnánk őket, de pöttyeik szép markánsak és testük kevésbé zömök, néhány képen szinte agár alkatú. És ne feledjük, hogy párszáz éve nem feltétlenül néztek ki úgy pöttyös kutyáink, mint ma. :)

Szerintetek milyen fajtákból tenyésztették ki a dalmatát? ;)

Források:
Presidential Pet Museum honlapja
highgate-dalmatians.com


Forrás: mountvernon.org

Eng.CH. Berolina, szül.: 1887


Brooks, Dr. J.H. & Mrs. Monica M. 1982. Dalmatians In Canada.
(a highgate-dalmatians.com cikke alapján)

Fyt, Jan (1611-1661)
1640-es évek. Festmény: ‘The Hunting Party’.

Snyders, Frans (1579-1657)
1620-as évek. Festmény: ‘Boar hunting’

de Vos, Paul (1592?-1678)
1600-s évek közepén olajfestmény. "Deer hunt"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése