2017. szeptember 14., csütörtök

Lelkes Kupa 2017

Írtam már korábban a tavalyi agárpályás élményekről itt és itt.

Mollyval a Lelkes Kupa előtt idén egyszer jutottunk ki agárpályára, még júliusban.
Kupára sem tudtam volna nevezni, hacsak nem jön egy a lehetőség, hogy egy névtelen támogató néhány mentett kutya nevezését állja. :)

Egyetlen céllal érkeztem: Molly fussa le a 280 métert. Ugyanis néha visszafordul kanyarban vagy még az egyenes felénél, ráadásul idén nem jártunk ki, a júliusiban a 2. futama társas volt, azokat jellemzően végigfutja. De beneveztem 80 méterre is, hogy legyen jó élménye is, ha a 280 méter nem menne. 80 méteren sikerült a dobogó legfelső fokára állnia (div-2, döntő futam ideje 6,92 mp). Külön örömöm, hogy a döntőben sikerült először elől-HÁTUL zárt boxból indítani (emiatt stagnálunk licencügyben)! A 280 métert nehezítette az, hogy most először én indítottam. Eddig mindig mást kértem meg, arra hivatkozva, hogy azért fordul vissza, mert nem akar engem otthagyni. Most ezt a gondolatot igyekeztem kiűzni a fejemből, Molly meg őrjöngve várta, hogy mehessen (videó) és lám, 24,27-es idővel le is futotta a teljes kört és ezzel a csoportjában holtversenyben állt a dobogó 3. fokáért. A 280 méter döntő volt az utolsó számunk, Molly izgatottan várta a rajtot, be is ment a boxba, el is indult gyönyörűen, majd kb. 40 méter után visszafordult hozzám, rám nézett, majd elindult a másik irányba a pályán, ahova a nyúl érkezne. Versenyen kívül megpróbálta indítani "eddigi starterem" még egyszer, de ugyanúgy visszafordult. Félig büszke vagyok, hogy okos, félig csalódott, mert ezt elkerülni lett volna a cél. :D

Ezek után szükségét éreztem egy happy futamnak, és az esti edzőfutamok alatt kanyarból, kézből indítva futott egy levezetőt Molly. Az egyenes végén már velem együtt "vadászott".

Még mindig nem tudom, hogy miért nem fut azzal a sebességgel, amit mondjuk autó mellett képes produkálni vagy egy mezei össze-vissza cikázáskor, mivel boxba állás előtt már ultra izgatott, és a lenti képen is látszik, hogy fókuszál a nyúlra, de legalább arra rájöttem ezek után, hogy nem miattam fordul vissza, hanem valószínűleg "nem éri meg" neki ennyit üldözni valamit, ami nem lesz az övé a végén. Mert általában ez olyankor fordul elő, ha a sokadik futama a 280 méter. :) És nem hinném, hogy ennyire elfáradna, mivel ezt követően még van ereje rohangászni a coursing mezőn és úszni a Némedi tóban.

Izmoska :)
Közben amúgy tök jókat úszott, meg beleesett a stégről a vízbe... :D Zárásul szeretném elmondani a negatív oldalát is a vasárnapnak, mert sajnos az is volt. Méghozzá a dobogóra állás, ami, mint probléma, miután felvetettem, félre lett söpörve, így azt az egy megoldást látom biztonságosnak, hogy ha a jövőben részt vennénk Lelkes versenyen, Molly nem fog velem odajönni az eredményhirdetésre. Ahogy a képeken is látszik, néhány kutya (fajtától függetlenül) nem barátságos, acsarogva fordul más kutyák felé. Nem csak a dobogón, napközben is, de olyankor szerencsére őket ki lehet kerülni, mert nem 3 m2-re tömörödik be a mezőny.
Lehet, hogy kézben tudja tartani a gazdi, de mi lesz, amikor majd nem? Amikor pl. elszakad egy nyakörv, vagy egy karabiner, ahogyan ez előfordult már olyankor, ha a kutya a pályán lévő motorhangra indult be és tépte ki magát a gazdi kezéből? Sajnos, bár a fele társaság úgy tudja, hogy dobogón még nem volt baj, azóta jelzett már gazdi, hogy az ő kutyájának az arcát lyukasztották már ki. Szerintem nagyobb részben a gazdi felelőssége nem odavinni, ha kutyázós kutyája van, kisebb részben pedig a szervezőké, hogy csökkentsék a kockázatot szabályokkal.
Azt is elfogadom, hogy az acsargó kutya "csak hangos" mert tényleg nem a hangtól függ, hogy támadni fog-e vagy nem, és oké, állítólag van sport ahol jó, ha egy kutya még ugat is... bár kétlem, hogy eredményhirdetés közben erre bármilyen versenyen pontokat adnának. De emiatt az eredményhirdetésből egy mukkot nem lehet érteni. Úgy látszik ízlések és pofonok, de az én ízlésem szerint gáz, ha 10-15 kutya miatt a többiek a saját hangjukat se hallják.

Nagyon szépen köszönöm még egyszer a lehetőséget és a segítséget, amit kaptam vasárnap! Dolgozni fogunk a licenszért! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése