2016. november 7., hétfő

Dalmagarak

Megszámolni se tudnám hányan kérdezték már, hogy Molly agár-e. Számomra érthetetlen, mivel azt gondoltam, hogy a 101 kiskutya épp elég hírnevet hozott a fajtának, hogy az emberek nagy része felismerje és mégsem teszik. Persze volt már hibás vizsla, pitbull, pointer, de legtöbbször agárnak találják meg. Filigrán és vékony csontú, nagyobb is mint a többi dalmata, de vérbeli dalmata.

Az évek során több agarassal is beszéltem és mindig tervben volt, hogy kipróbáljuk az agárversenyt, és idén, mint nemagaras gazdi, megtaláltam a Lelkes Edzőklubot, és az idei események 80%-án részt is vettünk Mollyval. Sőt, lehetőségem nyílt a boxgyakorlásnál segíteni, amire remélem sor kerül még.Arról, hogy hogyan zajlott életünk első ilyen eseménye korábban írtam már.
Elképesztő látni, ahogy egy gazdi után futós 70 méterből egy nyúlra koncentrált, versenymezes, szájkosaras, társas 270 méteres sprint lesz. És még érdekesebb, hogy néhány kutya ezt egy-két alkalom után (pl. Berci, a dalmatahaverunk) tudja produkálni, míg másokat zavar a box/szájkosár és már a kis előrelépéseknek is nagyon lehet örülni. :)

Futam utáni lesifotó Isaszegen


Kaptunk érmeket idén, a legjobb a Running Games 3. helyezés lett (összesített coursing, pálya és futópad), de az igazi díj, hogy egy fáradt kutyával jövök haza, aki utána napokig nyüszögve lohol álmában... :D

Running Games eredményhirdetés


Ja! Már amikor elkezdtük, szerettem volna társas dalmata futamot. :D Ezt sikerült megvalósítani először egy páros futammal (Zack, Molly) amiről nem készült sajnos kép, majd Marcheggben egy trió (Zack, Berci, Molly) és végül Isaszegen a négyes (Sophie, Zack, Berci, Molly).

Marchegg (befutási sorrend: Molly (csíkos), Zack(kék), Berci (piros), Vidra)

Isaszegi négyes (befutás: Molly (csíkos), Zack (kék), Berci (piros), Sophie)

Jártunk három agárpályán is idén, Isaszegen, Alsónémediben (ezek homokos pályák) és az osztrák Marcheggben, ami pedig fűvel borított és utána úsztunk is egy jót a közeli bányatóban.

Isaszeg

Alsónémedi kanyar

Marchegg kanyar
Marcheggi tó


Semmit nem akartam erőltetni Mollynál, mert a nem agarak számára ez úgyis csak jópofa hobbi maradhat, amit kellő körültekintéssel űzhetnek (tényleg le a kalappal a szervezők előtt, hogy a legbiztonságosabban és balesetmentesen zajlottak ezek az események). Mollynak a boxból indulás nem lett a kedvence, elöl zárt boxból már egész ügyesen indul, de hátul nem tudjuk rácsukni, mert kihátrál, ha nem jön azonnal a nyúl. Ez mondjuk az idejét lassítja, mert nem robban ki úgy, ahogy mondjuk egy agárversenyen az agarak, ahol ez egy hatalmas probléma lenne. De engem meg igazából nem érdekel, mert azt szeretném, hogy fusson, amit imád, imádja űzni és elkapni a nyulat, szájkosár nélkül úgy kell lefejteni, ő elhozná nekem büszkén. :D
Némedi, Running Games sprint
Az viszont tuti, hogy a coursing nem az ő sportja, folyton elkezdi szimatolni a levegőt közben. Tuti más lenne a helyzet, ha erre is nyúlszagot csöpögtetnénk, de így nem éri meg neki, és max néhány kanyart követ, aztán inkább szimatol és elindul az igazi szagok felé (erdő, susnyás :D )

Az elején mindig úgy nézi, mintha érdekelné...

Izmoska


Molly az idei évad utolsó eseményét egy 270 méter társas licenszfutammal zárta (licenszet a hátul nyitottság miatt nem kaphatott ugye), ahol Mogyi, az agárkeverék (23,99 mp) után 24,3 mp-es időt futott hátrébbról rajtolva (Berci dalmata 25,04, Dotty border collie 26,27, Nugett keverék 27,07), ami azt jelenti, hogy legközelebb teszek rá gyorsulásmérőt. :D De ami fontosabb!, hogy előtte kétszer is visszafordult az utolsó kanyarban, és már kezdtem azt hinni, hogy rájött, hogy úgyse szerzi meg azt a zsákmányt, amit űz, és megunta az egészet, de ez az utolsó futam annyira erőteljes futás és nyúlra fókusz volt, hogy tuti megyünk még, és kíváncsian várom, hogyan indítja majd a 2017-es szezont.

A képeket Hadnagy Tünde, Sós Edit, Laczkó Krisz, Piller Emese, Skrach Lac és én lőttem. (Remélem, senkit nem hagytam ki :/ ) 

Egy-egy lelkes nap után, sprintek és sok játék után

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése