2015. február 25., szerda

Babézia

Sziasztok! Kemény pár napon vagyunk túl, gondoltam, megírom a történetet, én is sokat olvasgattam, mióta Mollyn kijöttek a tünetek FEBRUÁRBAN. (Jó sok hévízi labdaőrült képpel, ahol majdnem két hetet töltöttünk el, havaztunk, túrázgattunk.)


Szóval szombat este a csontlevesből megkapta a velőscsontot, mindig meg szokta, kinyalja a velőt, feni a fogait a csonton. Valahogy a mostani csont vékonyabb volt, mint szokott lenni, így sikerült abból is morzsolnia magának. Na ebből vasárnap reggelre lett egy jó kis szorulása, ennek be is tudtam a furcsa faroktartását és a rossz kedvét, de aztán délre túljutottunk a problémakörön, és még mindig rossz kedve volt, aludt, kivittem és csak baktatott mögöttem.

"Beugrott", hogy pénteken este szedtem ki belőle a kullancsot (innentől: undorító vérszívó dögöt), és bár minden nap átnézem, érthetetlen okból egy jól megszívott kullancsot kanalaztam ki belőle és égettem el.

Ezt csak az "arckifejezés" miatt :D

Vasárnap délután 4-re oda is értünk a rendelőbe. Soroltam a tüneteket: kedvetlen, reggel óta minimálisan javult, ímmel-ámmal eszik csak az amúgy kajaőrült kutya, inni sem úgy, ahogy szokott, imbolyogva indul el felkelés után a helyéről és csak koslat utánam gyök-kettővel az utcán. A legfurább, hogy rebegteti a füleit. Még szerencse, hogy ilyen egyértelműek a tünetek, csak épp a reggeli szorulás kavart bele a dologba (megjegyzem, az is talán 2. alkalommal fordult elő, tehát nincs gyakran emésztési problémája).A váróban lefeküdt a földre, amit SOHA nem szokott. Mindig csak ül, fejjel az ölemben.

Doki meghallgatja a beleit, minden oké.

Megnézi a füleit, mégis miért remegtetné, imbolyogna, hátha be van gyulladva.

Lázmérés: 41 fok.

Kullancs volt benne?

Igen.

Rögtön mondta, hogy babézia esélyes, és csinál teljes vérképet, ad imizolt meg még két szurit, az egyik lázcsillapító a másik lövésem sincs, mi volt, kb. a torkomban dobogott a szívem. Szegény esetlen pöttyöst felraktuk az asztalra, hogy levegyék a vért, aztán a földön beadták a 3 szurit, amit mind mukkanás nélkül viselt, utána hazabaktatott mögöttem.Ciki, nem ciki, én nagyon féltem. A kullancs úgy ment bele, hogy a spot-ont előtte kb. 8-10 nappal tettem rá, és a kullancs egész konkrétan oda ment bele, ahol a spot-on rá volt csöpögtetve. ADVANTIX és nem volt lejárva, helyesen is adagoltam és eltelt a fürdetés utáni idő is. Sokan esküsznek rá, noha egyes hatóanyagok más-más kutyánál máshogy hathatnak, mint megtudtam. Tehát bátran kijelenthetem, hogy egy nagy rakás trutyi az egész, és ilyen szintetikus vackokra (volt már Scalibor, Foresto is) én többet nem költök, helyette:
- Alaposabban átnézem esténként a kutyát.
- B vitamint kap, egy ismerőstől kaptam a tippet, minden kutyájánál bevált dolog, nem volt még bennük kullancs. Próba-cseresznye.
- Túrák alatt befújom majd házi készítésű készítménnyel: almaecet-levendula-citromfű-stb.

Az injekciótól elvileg sok kutya hány, Mollynál ez kimaradt, ellenben kb. 2 órát aludt, amikor hazaértünk, és amikor felébredt, sokkal jobban volt. Csak fél adag vacsorát raktam ki elé, de befalta, ahogy szokta.Másnap 4-re kellett visszamennünk, ekkor másik doki volt. Molly viselkedésre a régi. Kapott egy antibiotikum-szurit és 6 napnyi antibiotikumot, ami elvileg Lyme ellen is jó.  A vérkép egész jó lett, kezdeti fázisban kaptuk el a betegséget, amit az undorító vérszívó dög terjeszt, és egy kalap alatt megnézték dirofilariára (szívféreg), ami negatív lett! (Hatalmas jó a rosszban.) :)
Két hét kötelező pihenőt írtak elő nekünk, addig nincs BH vizsgára készülés, sem frizbi, de kezd körvonalazódni, hogy mivel tudom lekötni az energiáit, amivel nem pörög fel túlságosan. (Trükktanulás, helyben maradás és egy helyben fordulatok, rövid (max. 5 perces) fázisokban.)

Mára, sőt inkább már tegnapra teljesen a régi a kutya, de a szervezetének kell idő helyreállni, a vérnek regenerálódni, hiszen mégis egy akár halálos kimenetelű betegségről beszélünk.És mit tanultam az esetből?
Sosem lehetünk elég óvatosak. Tízszer alaposabban át kell nézni a kutyát, még februárban is. Sőt! Januárban is! Jó, ha gyanakszunk és nem hagyjuk annyiban (gondolok a szorulásra), hanem elmegyünk állatorvoshoz. Örülök, hogy 6 óra telt el a tünetek megjelenése és az állatorvos látogatása között.
És az anyagiak. Jelen állás szerint 15 000 Ft volt a 4 injekció és a vérkép és 8000 Ft az antibiotikum. Potom összeg egy kutya, egy társ életéért.

Csodás kondiban :) (Babézia előtt)
Gondolkodtam, hogy leírjam-e, anélkül, hogy megmondóembernek tűnnék, de hátha olvassa valaki, aki szintén vásárlás/örökbefogadás előtt áll: Örülök, hogy már Molly örökbefogadásakor elhatároztam, hogy félreteszek fix összeget, a hirtelen felmerülő problémákra, hiszen nem ismerem a származását, bármikor beüthet egy fajtára jellemző betegség (vesegondok illetve hallásproblémák) vagy egy rossz ugrás frizbi közben. Igenis elgondolkodtam már az örökbefogadásakor ezeken. Vásárolt kutyánál ugyanúgy számolni kell minden ilyen költséggel, és ez az egyik legfontosabb dolog, itt nem lehet spórolni. Remélem ezt mindenki, aki akár ajándékba akar kutyát vagy "ingyen" vinné haza, be tudja vállalni és végiggondolja. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése