2014. augusztus 14., csütörtök

Nyaralás előtt...

Sziasztok!
Holnap indulunk a kéthetes nyaralásunkra és előtte még gondoltam, írok egy blogbejegyzést a történtekről.

Tegnapelőtt voltunk egyéni foglalkozáson kutyaiskolában, mert kicsit elakadtam az obedience képzéssel. Molly iszonyatosan élvezi, végig pörög a kajára, tág pupillák, koncentráció. A probléma inkább azzal van, hogy én nem pörgök hozzá eléggé VAGY én pörgöm túl és ő marad le. Továbbá régen mondtam, hogy egyszer majd leírom mi nem tetszett nekem a tükörmódszeres (de Alfa kutyasulis) képzésben. Itt az idő, hogy ejtsek róla pár szót, mert ebből adódik az összes problémánk, ami még van:
- Az Alfa kutyasuliban, amikor éppen nem foglalkoztunk a kutyákkal, hanem  beszélgettünk az oktatóval a következő feladatról, addig a kutyák mehettek amerre láttak. Mollyba is berögzült, hogy "Áhá, nincs feladat, megyek elszóródott kaját kutatni vagy játszani vagy tök mindegy, csak el.". Persze sima sétánál ez nagyjából oké, de munkakörülmények között rossz, hogy ezt szokja meg, az nagy hiba, sőt én a helybenmaradás közbeni izgágaságát, helyezkedését is ennek tudom be, mert menne, mert már vége. Nem? Szóval a CSKKI-ben (ahol amúgy olyan nagy nevek fordulnak meg, mint Pap Réka és Urszó Béla) a feladatok között vagy pórázra veszik az ebeket, vagy helyben maradásba teszik őket, hogy azt szokják meg, a gazdi mellett a helyük. Természetesen a foglalkozás végén ki lehet menni és összeereszteni a kutyákat játszani, hogy a móka se maradjon el. Tehát a konklúzió: Molly minden részfeladat után, ha nem kapja hamar a következőt, már fordul is le és üget elfele. Úgyhogy sokkal jobbnak gondolom a CSKKI módszerét.
- Az Alfa oktatói gárdája külön feladatként kezelte a "játszunk a kutyával" küldetést. Elmondták, hogy a jó játék az amikor fizikai kontaktus van kutya és gazdi között, tehát a birkózás, kéz/szájkarate, ilyesmi, és azt is elmondták, hogy csak gazdi kezdeményezzen, és ha a kutya jön ne kezdjen el játszani azonnal, várjon tíz percet, különben nem vagyunk falkavezérek. Egy dolgot nem mondtak el, pontosabban mutattak meg, azt, hogy hogyan játszunk? Az egész úgy nézett ki, hogy volt 3 percünk, ami alatt Molly minimum 20x el akart menni, mert nem értette mit akarok, meg amúgy is ő a többi kutyával akar játszani. Én lelombozódtam, nem pörögtem és elhittem, hogy nekem ez nem megy, nem tudok játszani. Mit válaszoltak a tükrösök? "Otthon gyakoroljátok." Mit válaszoltak a CSKKIsek? Semmit. MEGMUTATTÁK. És mivel tényleg nehézkesen ment, megmutatták azt is, hogyan lehet zsinóros lasztival is, aztán majd később, ha azzal jól megy, nem lesz gond eszköz nélkül sem. Ez azért jó, mert így azt fogja várni, hogy gazdi mikor játszik vele és kevesebb az esély, hogy lelép, plusz kötődést alakít ki plusz van egy csomó más előnye. Szóval a konklúzió ugyanaz, mint az előző pontnál. ;)
A következő két hétben pedig lesz mit gyakoroljunk, kezdve a lábnál ültetéstől (szemkontaktus + pozíció), a lábnál menetelésen át a helybenmaradásig, egyszóval mindent, a cél, hogy a pörgési szintünk egy helyen lavírozzon. :)

Voltunk kint a lovardában is a múlt héten, amit Molly nagyon élvezett, azzal kezdte, hogy őrült módon rohangászott a lovak közt, mire a csikók (inkább csak a fiatalabbak, mert csikónak már öregek :) ) utánagaloppoztak, ami kicsit félelmetes látvány, hiszen mégiscsak 500-700 kilós patás állatok futnak az amúgy ragadozó 20 kilós kutya után. Még szerencse, hogy Molly gyors, de behívtam, hogy kicsit lenyugodhasson mindenki.

A nagy játékban a póni lónak nézhette Mollyt, mert lómódra megcsípte a farkát (talán?), mint a képen látszik, amit Molly morgással díjazott, mire a ló nagy ijedtségében megfordult, és egy kisebb rúgást intézett a kutya felé, amit olcsón megúsztunk egy fél centis horzsolással, ami alig vérzett, ami után kicsit óvatosabb volt Molly, de ugyanúgy szaladgált. Viszont legalább tudtunk jókat fotózni utána.

Az incidens
Közös legelészés
Többi kép itt: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.623046814477032.1073741829.621844244597289&type=1

Molly nélkül ugyan, de kint voltam Ráckevén 9-én este a II. Éjszakai Dog Dancing Bajnokságon. Csak a trükkversenyen és a hivatalos I kategórián tudtam maradni, mivel el kellett érjem az utolsó HÉVet. Legközelebb Mollyval megyek és sátorral felszerelkezve, sőt talán még egy hobbi kategóriás versenyre is felkészülünk. Egy-két képet beszúrok ide, a többit itt éritek el: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.624428607672186.1073741830.621844244597289&type=1Dia és Hunor blogja (képen): www.hunoragar.blogspot.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése