2014. április 21., hétfő

Obedience és doki

MINDEN OLVASÓNAK ÉS KUTYÁSNAK BOLDOG HÚSVÉTOT KÍVÁNUNK!
Fontos! Akinek van kedve, feliratkozhat az új bejegyzésekre (heti 1 db) a bal felső sarokban e-maillel. Így azonnal értesülhettek, ha blogolok.
"Helló."
Az elmúlt másfél hétben vagy gazdik voltak betegek, vagy az idő volt vacak. Képek sem készültek, mert nem voltunk egyszerre egészségesek. Szóval a blogban javarészt régi képek vannak. Ettől függetlenül sétáltunk egy hatalmasat Csepel sziget mindkét Dunapartján. Egyszer a Kis Dunánál majd fél napot, másik alkalommal pár órára lementünk a budai oldal felé néző partszakaszra. Molly kiélhette magát, végre alkalma nyílt úszni és megkergülni. :)
A megkergülés, dalmatásoknak tuti ismerős, azt jelenti, hogy a kutya cikázva össze-vissza agársebességgel rohan, közben fel-felkap botokat, és néha jön, lecsekkolja, hogy megvannak-e még a gazdik.
Amúgy rém érdekes, ha Mollyn póráz van, rám se bagózik, nem húz, de nem is figyel, helyette szimatol, le-lemarad, stb. Ha viszont nincs rajta póráz, akkor első szóra reagál és folyamatosan ellenőrzi, ott vagyok-e még a közelben.
Mosolyognivaló: Amikor a gazdisodó képet fotóztuk 2013 augusztusában, természetesen nem maradt nyugton egy
percre sem, utolsó pillanatokban mindig bemozdult. EZ egy remek példa. :)

Közben ideje volt a féregtelenítésnek, ami végre, most először nem hozott ki semmit és nem kellett ismételni. Három hónapja rosszabb volt a helyzet. Ugyanakkor Molly mostanában fogyott, és le is vagyunk szólva, hogy "agár" meg "éhezteti". Betudtam annak, hogy ilyen alkat, de amikor a másfélszeres adag, nagy fehérjetartalmú Acana mellett fogy, inkább kivizsgálás mellett döntöttem. Elmentünk, kértünk teljes vérképet, néztek májat, vesét, gluténérzékenységet is, és külön kértem a pajzsmirigyet. Na a pajzsmirigy a ludas. Legalábbis van, szerencsére nem hatalmas méreteket öltő, túlműködése (picit tér el a határértéktől), ami arra éppen elég, hogy a túl gyors anyagcsere miatt ne tudjon hízni. Emellett a fehérjeszintje is enyhén alacsony. A doktor szerint ezek a dalmata életmódnak is betudhatóak. A rengeteg mozgás ugyanis gyorsítja az anyagcserét. Úgyhogy magasabb fehérjetartalmú tápot javasolt, meg is rendeltük a Josera High Energyt. Nem a legdrágább tápok közé tartozik (800-900 Ft/kg), de kifejezetten aktív kutyáknak van kitalálva. Mellé pedig kap majd húst is.
Nem tudom, átálljunk-e B.A.R.F etetésre (nyershús, húsos csont, zöldség-gyümölcs), mert nagyon vegyesek a vélemények, bár a tapasztalatok mind pozitívak.
B.A.R.F. próbavacsi április elejéről: kacsanyak, répa, párolt marhaszív. Nagyon ízlett neki,
végre rágott is és a kaki is normális és kevés (!) volt.

Múlt hétvégén meglátogatott minket Pataki Éva, dobermann tenyésztő. Kerestem kutyasulit, ahova tudunk rendszeresen járni és nem tanfolyamok erejéig, főleg, hogy ahova "alapfokra" jártunk, semmiképpen nem akartam a középfokra is elmenni, de azóta meg is szűnt a suli. Erről majd egyszer írok nektek.
Molly lábnál követésnél ültetésnél eléggé hátra ült le. Nem mellém, hanem volt, hogy hátra is lépett egyet és 40-60 centivel mögém került. Illetve fektetésnél elég kényelmesre vette a tempót. Éva ezeken szinte azonnal segített.

Azért mondom, hogy szinte, mert Mollyba remekül beleneveltem, hogy idegenektől NEM fogadunk el kaját. Elbújt mögém, ahogy Éva meg akarta nekem mutatni, hogyan vezessem meg falattal a kutyát, hogy szépen üljön be. Végül megértette, hogy most szabad elfogadnia. Azóta kipróbáltam, most újra mástól is elfogadta, de ha a kutya valamit megtanul, akkor könnyebben le lehet majd tiltani róla. (Pl.: Ugass! Hallgass!, ha a kutya folyton ugat, vezényszóra tanítom ugatni, ha ez már megy, akkor jön a hallgass). Kipróbáltuk a nyomkövetést is, IMÁDJA.
Éva tanácsára pedig el fogunk menni a CSKKI obedience csapatába, és az agility akadályokat is kipróbáljuk, mert Molly, idézem "A kiskutya tisztában van a a dolgokkal, alapvezényszavakat ismeri, jól motiválható. Az, hogy lehuznak egy tanfolyamra, több okból sem praktikus. Bánja a pénztárcád, valamint a kutya is bele fog fásulni, hogy azokat ismétli napestig, amit már tud. Én a helyedben gyakorolnék vele ugy, ahogy együtt csináltuk, és és inkább letennék egy BH vizsgát, mert a kutya tudja az anyagot, csak finomitani kell. Egy BH vizsgával pedig nem fognak elzavarni sehonnan sem." (Facebook)

És a végére egy kis nosztalgia... :)Mielőtt hozzánk költözött (2013 április?)
Az 1. találkozás a frizbivel, 1 hetes próbaidősen, Hévíz mellett (2013 május)
Turcsi lebukott... :) (2013 május)

Ismerős? 
Régen ilyen szépen szétválogatta a szemetet... nem is egyszer... :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése