2014. január 12., vasárnap

Milyen is egy dalmata?A Mentésnél most rengeteg kölyökkutya kötött ki. Újévi fogadalmaim között, pedig ott van, hogy rendszeresen írjam eme fantasztikus blogot. :)
Természetesen minden kutyát meg lehet tanítani/nevelni. De van egy alapcsomag, ami vele jár, azt javíthatod és építgetheted utána. Szóval milyen is egy dalmata? Útmutató a fárasztó mindennapokhoz.

IMG_1307Piszok nagy mozgásigény. Ez majdnem mindent elmond róluk. És nem, nem elég kétszer fél óra séta, pláne nem pórázon. Amíg nem láttál dalmatát futni, legalább videón, addig nem tudhatod mi kell neki igazán. A kutyafuttatóban mindig örülnek, mert ha Molly bent van, minden kutya kergeti és mindegyik fut.

Persze ha megvoltak az örömkörök, kopó létére más elfoglaltság után néz: elkezd élelem után szimatolni. Természetesen a kakaevést is ki kellet próbálni, de hálisten a szájsprét és fogkrémet utálja, így erről hamar leszokott.

Ha ügyes vagy, ilyenkor közbelé
psz és játszol vele. Ha a kutya le van foglalva, akkor nem szimatolgat unalmában és eszik fel mindent – erre persze én is nemrég jöttem rá. Molly szerencsére apportos, én ezt csak fokozom nála, de szerintem minden kutyát meg lehet tanítani arra, hogy a szájába véve visszahozzon holmikat. (Videó, nem saját: http://www.youtube.com/watch?v=Eg1yDpM_vbc&list=HL1389559612 ) Reményeim szerint hamarosan frizbizni fogunk. :) Ezen kívül az a szerencsés helyzet áll fenn, hogy a futiban vannak agility akadályaink, amiket előszeretettel használ. Így vagy úgy, ha dalmatád van, rájössz majd, mi fűlik a fogához, mivel lehet lemozgatni. Terelő-dalmatát is láttam már videón, noha a vadászat jobban tetszik a vizslaféléknek.

Molly remek futópartner is. Mindig magammal viszem. Motivál, hogy egyszer bírjam a tempóját, persze reménytelen. :D Kerékpározni még nem vittem, és a lovagláshoz sem hordom mostanában, mert most épp én is tanulok lovastúrát vezetni, nem tudok mellette kutyát nevelni, de nagyon cuki a lovakkal is. Ettől függetlenül BÁRMIBE bevonható sportkutya, ha közben eleget lehet szaladni és szaladni és szaladni.


IMG_2774Van egy olyan tévhit, miszerint a dalmata buta. Aki ezt terjeszti, nem ismeri Mollyt. “Fogd!” – percek alatt megtanulta klikkerrel. PERCEK. Persze, jöhetnék azzal, hogy a kutya amúgy is apportos, de az engedelmességi tanfolyamon is gyönyörű eredményünk lett a 96%-os vizsgával. Mindent hamar megtanult, és ő volt a tanfolyamon a legfiatalabb kutya. Hivatalosan 7 hónapos kortól mehettünk volna. Ő becslések szerint alig volt 6 hónapos. Koncentrációs problémák persze akadtak, hiszen kölyök volt még, de a 96% bizonyítja, hogy hamar ráérzett a dologra.

Íme  egy lista, hogy mit tud Molly
“Gyere ide”
“Ül”
“Fekszik”
“Marad” – igen, tud nyugton ülni is. Természetesen ezzel volt a legtöbb gondunk. Ma már akkor is marad, ha én elbújok egy fa mögé, vagy átmegyek egy másik szobába.
“Lábhoz”
“Ne edd meg” – kivéve sajnos, ha van köztünk 30-50 méter. Még. :)
—-
… és ami nem a tanfolyam anyaga volt (egyes részek tanítás alatt vannak):
“Pacsi”
“Piti”
“Szégyelld magad”
“Forog”
“Fogd”
“Hozd”

Ennél sokkal többet tudna, ha nekem nem lennének zárthelyik és vizsgák, de igyekszem.

Lerágott csont, de íme a megfontolandó dolgok listája, mielőtt bárki kutyust venne magához. Pláne kölyköt, aki valószínűleg első körben lepisili a lakás legértékesebb szőnyegét. Egy dalmata nem csak kölyökként mozog. MINDIG mozog. Ha vége a kezdeti “jaj de édes, nekem is kell egy kutya” fellángolásnak, akkor is ugyanúgy kell a napi mozgás és foglalkozás. A kutya hamarabb fárad a tanítástól, mint a mozgástól. Észben kell tartani az oltások időpontját.  Tudni kell, hogy hiába túlóráztunk, a kutyának akkor is szükségletei vannak, ha mi csak bedőlnénk a TV elé aludni. Akkor is, ha 40 fokos lázzal ágyban fekszünk és nincs otthon más, aki kivinné. Vajon lesz energiád kétszer olyan gyakran porszívózni a kutyaszőr miatt? Ha nem bírja az utazást és lehányja a kárpitot, akkor is kell kutya? Évek múltán is felszeded a végterméket az utcán?
Nyaralni mennél? Viszed a kutyát vagy rábízod valakire? Esetleg panzió? Milyen ételt adjak neki? Szárazat vagy főttet?

Erről persze mind tudni az örökbefogadáskor is. De tartsátok észben mindig. Három tulajdonsággal kell rendelkeznie a kutyatartónak: Elkötelezettség, következetesség és türelem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése