2014. január 14., kedd

"Ugass!"


Ma kipróbáltam valamit. Molly ugyanis nagyon ritkán ugat. Gondoltam, ezzel aztán jól megmutathatná, mennyire is okos kutya, ezért úgy döntöttem, hogy azt a trükköt tanítom meg neki, ami valószínűleg a legnehezebbek közé tartozik egy olyan kutyánál, aki ritkán ugat.

Klikkerrel tanítok, de ezt a részét ne tanulja senki ebből videóból. Ha én is okos lettem volna, előkapom a Canon-t és felállítom az állványra, de az ötlet spontán jött, így egy kezemben lavíroztam a kamerát és a klikkert, míg a másikkal a jutalomfalatért nyúltam, ha ügyes volt. A videó elején épphogy elkezdem tanítani, a végére kezd ráérezni, a kettő között 25-30 perc telt el. Azért mondom, hogy ne vegye alapul senki, mert a lavírozás miatt van, hogy késik a klikk, van hogy a kamerát nézve “félugatásra” is klikkelek.

A lépések ezek voltak:
FIGYELEM! Aki soha nem klikkerezett, az előbb olvasgasson itt: http://www.klikker.hu/

1. Rá kell jönni, mitől ugat a kutya. Van olyan kutya, akit elhallgattatni nehéz, Molly nem olyan. Ő játék közben sem ugat. Olyankor ugat, ha fél vagy ha türelmetlen. Félelmet butaság okozni a tanításhoz, szóval marad a türelmetlenség, hát előkészítettem a reggelijét, leraktam jól látható helyre, de nem mondtam, hogy “Tiéd” ő pedig addig nem eszik.
2. Jó tíz percig fel-alá járkált, ült, feküdt, és amint az első nyüssz elhagyta a száját: KLIKK+KAJA.
3. Amikor már tudja, hogy nyüsszért kaja van, és 10-ből 10-szer nyüsszent, onnantól kezdve nincs klikk, csak az ugatásra de legalábbis az ugatás jelére (fülek hátramozdulnak, kutya is kissé hátrahelyezi a súlypontját, nyakát előrenyújtva egyenesíti) klikkelek és nagyon nagy szóbeli dicséret (persze jutifalat itt is jár, mint mindig)
4. Ha már ugat, onnantól kezdhetjük a vezényszót mondani. A videón már elkezdtem a vezényszót használni, de ezt nem így kell. Mihelyst nem ment a felvétel visszatértem a megszokott kerékvágásba, tehát először klikk, aztán mondom a szót, aztán kaja.
5. Később a sorrend felcserélődik, mondom a vezényszót és ha ugat rá, akkor klikk+kaja.
6. Ha már megy, akkor eltehetjük a motivációt, ami nálunk ugye a tele tál, amit nyilván utána megkapott reggelinek, de például egy játékot eltennék. És megpróbáljuk immár motiváció nélkül a vezényszóval ugattatni a kutyát. Mi Mollyval ma csak a 4. pontig jutottunk el, de még visszatérünk rá.

Ez a 20-25 perc tanítási fázis rengeteg idő egy kutyának. Általában inkább 5-10 perceket áldozzunk rá, azt viszont lehet akár félóránként. Mollynál az első 10 perc most, ha belegondolunk, csak abból állt, hogy idegesen mászkált ide-oda, hogy miért nem ehet már, tehát a tanulási fázis itt is 15 perc volt. Ettől függetlenül kidőlt és másfél órát aludt utána.

Vezényszónak pedig bármihez bármit hozzá lehet csatolni, akár „Ugat!”, „Bumm!” vagy „Vidra”, nekem az „Ugass” volt a szimpatikus.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése